Υλικά Συνταγής
2 φλ. καρύδι ψιλοκομμένο
1½ γραμ. φλ. φρυγανιά τριμμένη
3 κ.σ κακάο άγλυκο
125 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα (ψιλοκομμένη)
3 κοφτά κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γλ. κανέλα
1/2 κ.γλ. γαρύφαλλο
1 φλ. βούτυρο
1 φλ. ζάχαρη
6 αυγά χωρισμένα
2 πρέζες αλάτι
4 κ.σ κονιάκ
ξύσμα λεμονιού
Για το γαρνίρισμα
λίγα καρύδια (πεταλούδα)
Για το σιρόπι σοκολάτας
2 φλ. ζάχαρη
1 φλ. κακάο
1½ φλ. νερό
1 κ.σ βούτυρο
3 κ.σ κονιάκ
Εκτέλεση
Για τη ζουμερή καρυδόπιτα με σιρόπι σοκολάτας, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 °C στις αντιστάσεις. Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί 32 εκ. ή ένα μακρόστενο 22×36 εκ.
Σε ένα μπολ βάζουμε τα καρύδια, τη φρυγανιά, το κακάο, τη σοκολάτα, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το γαρύφαλλο και τα ανακατεύουμε να ενωθούν.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη για 4-5΄ μέχρι να κρεμώσει το μείγμα. Ρίχνουμε έναν-έναν τους κρόκους να τους πίνει το μείγμα. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και το κονιάκ. Τέλος, προσθέτουμε τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε απαλά με μία σπάτουλα.
Σε ένα καθαρό μπολ, χτυπάμε ένα-ένα τα ασπράδια με το αλάτι σε σφιχτή μαρέγκα. Ρίχνουμε λίγη-λίγη τη μαρέγκα στο μείγμα, αναδιπλώνοντάς το απαλά με μία σπάτουλα, με κινήσεις από κάτω προς τα πάνω.
Αδειάζουμε το μείγμα στο βουτυρωμένο ταψί. Ψήνουμε για 40-45΄, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει. Όταν βυθίζουμε τη λάμα του μαχαιριού στο κέντρο του, πρέπει να βγαίνει καθαρή και στεγνή.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά. Τρυπάμε όλη την επιφάνεια με σουβλί για να ποτίσει με το σιρόπι σοκολάτας.
Για το σιρόπι σοκολάτας
Βάζουμε όλα τα υλικά στην κατσαρόλα εκτός από το κονιάκ. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά (να μην πήξει πολύ) για 5΄. Προσθέτουμε το κονιάκ. Περιχύνουμε την καρυδόπαστα σιγά-σιγά με το ζεστό σιρόπι σοκολάτας.
Γαρνίρουμε με καρύδια. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε.