Καρυδόπιτα κλασική

Κλασική συνταγή καρυδόπιτας, που μετράει τα υλικά σε κουταλιές όπως έκαναν παλιά. Για κάθε 1 αυγό βάζεις μία κουταλιά ζάχαρη κι άλλη τόση τριμμένη φρυγανιά και καρύδι.

https://www.gastronomos.gr/syntagh/i-klasiki-karydopita/129921/

Αυτό το γλυκό συνηθίζεται σε όλες τις ορεινές περιοχές που έχουν καρύδια, με μικρές παραλλαγές οι οποίες έχουν να κάνουν κυρίως με το αν χρησιμοποιούν τριμμένη φρυγανιά, αλεύρι ή σιμιγδάλι. Άλλο σημείο ενδιαφέροντος είναι το άρωμα του γλυκού. Οι περισσότεροι βάζουν κανέλα σκέτη η ανακατεμένη με γαρύφαλλο. Επίσης, συνάντησα καρυδόπιτες με σοκολάτα, με κακάο, μέχρι και ινδοκάρυδο ανακατεύουν, σίγουρα για να της δώσουν μια άλλη… πιο εξωτική διάσταση. Εδώ σας δίνουμε την εκδοχή της κλασικής καρυδόπιτας, μια συνταγή από το Λεβίδι Αρκαδίας.

Παραλλαγές στο ίδιο θέμα

·Αντί για τις συνηθισμένες φρυγανιές, υπέροχη γεύση δίνουν τα επτάζυμα παξιμάδια. Δεν σας λέω να τα φτιάξετε, κυκλοφορούν στο εμπόριο.
·Κάπως πιο «ψαγμένο» αποτέλεσμα θα πετύχετε αν στο σιρόπι αντί για 2 ποτήρια νερό βάλετε 1 μόνο νερό και 1½ από ένα δυνατό κόκκινο κρασί. Θα σιροπιάσετε κανονικά μόλις δέσει. Μην παραλείψετε το πορτοκάλι, είναι ωραίο.
·Αντί για το κανονικό σιρόπι ή το κρασάτο μπορείτε να φτιάξετε ένα σοκολατένιο σιρόπι ως εξής: Λιώστε σε μπεν μαρί 300 γρ. καλή κουβερτούρα, ανακατέψτε την με 250 ml καυτό γάλα και 2 φλιτζάνια σιρόπι. Αρωματίστε το με 1/2 φλιτζάνι κονιάκ ή – η δική μου προτίμηση – λικέρ Tia Maria. Περιχύστε αμέσως την καρυδόπιτα λίγο μετά το ξεφούρνισμα, όταν είναι ζεστή ακόμα.

Υλικά

Μερίδες: 16-20

· 12 αυγά (χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια)
· 12 κουτ. σούπας ζάχαρη
· 12 κουτ. σούπας φρυγανιά κοπανισμένη
· 12 κουτ. σούπας καρύδια, τριμμένα
· 1 φακελάκι (2½ κουτ. γλυκού) μπέικιν πάουντερ
· οι σπόροι από 1/2 λοβό βανίλιας ή 2 κάψουλες βανιλίνη ή 1/2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
· 1 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού

Για το σιρόπι

· 3 ποτήρια ζάχαρη (680 γρ.)
· 2 ποτήρια νερό
· 1 φλούδα πορτοκαλιού

Διαδικασία

1. Για την κλασική καρυδόπιτα στην αρχή θα μετρήσουμε με προσοχή όλα τα υλικά. Όμως τη ζάχαρη θα τη μετρήσουμε με σχεδόν κόφτες κουταλιές.
2. Τη φρυγανιά θα αφήσουμε το κουτάλι να σηκώσει όσο θέλει, ενώ τις κουταλιές του καρυδιού θα τις βάλουμε πολύ γεμάτες.
3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
4.Ανακατεύουμε σε μία λεκανίτσα το καρύδι με τη φρυγανιά και το μπέικιν πάουντερ.
5. Σε άλλη λεκανίτσα βάζουμε τους κρόκους, τη μετρημένη ζάχαρη και τις μυρωδιές. Χωριστά κρατάμε τα ασπράδια.
6. Χτυπάμε πολύ καλά στο μίξερ τα ασπράδια σε μαρέγκα.
7. Προσθέτουμε στο μείγμα των κρόκων το 1/3 του στερεού μείγματος και το 1/3 της μαρέγκας. Ανακατεύουμε απαλά να ενωθούν χωρίς να ξεφουσκώσει η μαρέγκα.
8. Στη συνέχεια προσθέτουμε πάλι το μισό από το στερεό μείγμα και τη μισή μαρέγκα και ενοποιούμε απαλά. Το ίδιο με τα υπόλοιπα υλικά.
9. Βουτυρώνουμε 1 ταψί (33 x 18 εκ. περίπου) και το πασπαλίζουμε με φρυγανιά.
10. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε στον φούρνο, μέχρι να βγαίνει καθαρό ένα ξύλο από σουβλάκι που θα βυθίσουμε στο κέντρο.
11. Αφήνουμε το γλυκό να γίνει χλιαρό.