Καρυδάτα Άνδρου

Τα καρυδάτα είναι ένα παραδοσιακό κέρασμα της Άνδρου, που θυμίζει ότι κάποτε στο νησί υπήρχε αφθονία καρυδιών.

https://www.gastronomos.gr/syntagh/karydata/163398/https://www.gastronomos.gr/syntagh/karydata/163398/

Υλικά

Κομμάτια: 12

· 100 γρ. ασπράδια αυγού (περίπου 3 ασπράδια)
· 170 γρ. ζάχαρη
· 100 γρ. καρύδια, ψιλοαλεσμένα
·  90 γρ. παντεσπάνι ξερό, τριμμένο – εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μπαγιάτικο, ξερό κέικ ή τσουρέκι, ή ακόμα και τριμμένο παξιμάδι
· 1 κουτ. γλυκού κανέλα
· μαρμελάδα βερίκοκο, για τη γέμιση

Διαδικασία

1.Για να φτιάξουμε καρυδάτα, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 250°C.
2.Στη συνέχεια, στρώνουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου.
3.Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα καρύδια, το παντεσπάνι και την κανέλα.
4.Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα ασπράδια και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
5.Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μείγμα με το καρύδι.
6.Μεταφέρουμε το μείγμα σε σακούλα κορνέ και σχηματίζουμε πάνω στη λαμαρίνα μικρά μπισκότα διαμέτρου περίπου 3 εκ., με μικρή απόσταση μεταξύ τους γιατί στο ψήσιμο φουσκώνουν λίγο.
7.Τα ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 11 λεπτά.
8.Μόλις κρυώσουν, τα ξεκολλάμε από τη λαδόκολλα και τα ενώνουμε ανά δύο βάζοντας ανάμεσά τους μαρμελάδα βερίκοκο.