Μια γιαουρτόπιτα με τραγανή επικάλυψη από τριμμένο καρύδι, για να έχουμε να κερνάμε όλο το καλοκαίρι.
https://www.gastronomos.gr/syntagh/giaoyrtopita-me-tragani-kroysta-apo-karydi/133874/
Υλικά
Κομμάτια: 9
Μείγμα καρυδιού (για την επικάλυψη)
· 1 φλιτζ. τσαγιού καρύδια, χοντροκομμένα
· 1/2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
· 1/2 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
· 1/4 φλιτζ. τσαγιού βούτυρο αγελάδας, λιωμένο
· 2 κουτ. γλυκού κανέλα σκόνη
· 1 κάψουλα βανιλίνη
Για την γιαουρτόπιτα
· 2 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για το σκεύος
· 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
· 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
· 1/2 φλιτζ. τσαγιού βούτυρο, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου + λίγο για το σκεύος
· 1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
· 2 κάψουλες βανιλίνη
· 2 μεγάλα αυγά ή 3 μικρά
· 1 φλιτζ. τσαγιού γιαούρτι αγελάδας, στραγγιστό
Διαδικασία
Επικάλυψη
1. Σε μεσαίο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.
2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Γιαουρτόπιτα
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
Χτυπάμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και τις βανίλιες στο μίξερ, σε μεσαία ταχύτητα.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνουμε εναλλάξ κουταλιές από το γιαούρτι και το μείγμα του αλευριού.
Αφού τα ρίξουμε όλα και γίνει ένα καλά ομογενοποιημένο μείγμα, σταματάμε το χτύπημα.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια τετράγωνη φόρμα ή ταψάκι 22 x 22 εκ.
Αδειάζουμε στη φόρμα το μισό μείγμα της γιαουρτόπιτας, το στρώνουμε ομοιόμορφα και από πάνω σκορπίζουμε το μισό μείγμα του καρυδιού.
Αδειάζουμε το υπόλοιπο μείγμα της γιαουρτόπιτας και στο τέλος το υπόλοιπο μείγμα καρυδιού.
Ψήνουμε για 55-65 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει το γλυκό και το μαχαίρι που βυθίζουμε στο κέντρο να βγαίνει στεγνό.
Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε το σκεύος πάνω σε μια σχάρα για λίγο.
Σερβίρουμε τη γιαουρτόπιτα με τραγανή κρούστα από καρύδι, κατά προτίμηση χλιαρή.