Ψητά παντζάρια με σκορδαλιά με καρύδι. Τι καλύτερο για να συνοδέψουμε πιάτα με ψάρι ή κρέας; Στέκουν όμως και μόνα τους ως ένα ελαφρύ και θρεπτικό γεύμα.
https://www.gastronomos.gr/syntagh/pantza-ria-psita-me-makedoni-tiki-karydoskordalia/131625/
Υλικά
Μερίδες: 6
Για τα παντζάρια
· 1 κιλό βολβοί παντζαριών, ακαθάριστοι, πλυμένοι
· 70 ml ελαιόλαδο
· 2 - 3 κουτ. σούπας ξίδι της αρεσκείας μας (προτιμότερο από κόκκινο κρασί)
· αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
· Τα φύλλα από 1/2 ματσάκι δυόσμο, χοντροκομμένα
Για τη σκορδαλιά
· 2 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες (ή όσο θέλουμε)
· 1/3 κουτ. γλυκού καυτερή πάπρικα ή μπούκοβο
· 80 - 100 γρ. καρυδόψιχα
· 4 - 5 φέτες ψωμί, χωρίς την κόρα, μουσκεμένες σε νερό και καλά στυμμένες
· 150 ml ελαιόλαδο
· 3 κουτ. σούπας ξίδι της αρεσκείας μας (προτιμότερο από κόκκινο κρασί)
· 2 κουτ. σούπας νερό
· αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Παντζάρια
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C.
- Τυλίγουμε κάθε παντζάρι, όπως είναι με τη φλούδα του, σε αλουμινόχαρτο.
- Τα βάζουμε στο φούρνο και τα ψήνουμε για 40 - 45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Το διαπιστώνουμε τρυπώντας τα με ένα λεπτό μαχαίρι - πρέπει να τα διαπερνά με ευκολία. Με αυτόν τον τρόπο ψησίματος διατηρούμε όλη τη γεύση και το ζωηρό χρώμα των παντζαριών.
- Τα ξετυλίγουμε από το αλουμινόχαρτο, τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο, ώστε να μπορούμε να τα πιάσουμε, και, όσο είναι ακόμα ζεστά, τα ξεφλουδίζουμε.
- Τα κόβουμε σε κυδωνάτα κομμάτια, που βάζουμε σε μια πιατέλα.
- Όσο παραμένουν ζεστά, προσθέτουμε το λάδι, το ξίδι και αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σκορδαλιά
- Στο μπλέντερ ή το μούλτι ή το γουδί βάζουμε το σκόρδο, την πάπρικα, το νερό, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα χτυπάμε, για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να λιώσουν.
- Προσθέτουμε την καρυδόψιχα και χτυπάμε για άλλα 2 - 3 λεπτά, μέχρι να έχουμε ένα πηχτό μείγμα.
- Ρίχνουμε το ψωμί και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1 - 2 λεπτά, μέχρι να ενσωματωθεί, και στη συνέχεια προσθέτουμε σταδιακά το ελαιόλαδο και το ξίδι, χτυπώντας για άλλα 2 - 3 λεπτά, μέχρι να προκύψει μια ομοιογενής και πηχτή σκορδαλιά.
- Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι, το πιπέρι και το ξίδι, σύμφωνα με το γούστο μας. Αν τη θέλουμε πιο ρευστή, προσθέτουμε λίγο νερό.
- Βάζουμε τη σκορδαλιά σε ένα μπολ, πασπαλίζουμε τα παντζάρια με το δυόσμο και σερβίρουμε. Το όλον συνοδεύει τέλεια παστό μπακαλιάρο ή γαλέο τηγανητό ή ψάρια ψητά.