Μουχαμάρα ή πιο απλά ένα πικάντικο ντιπ Συριακό από πιπεριές και καρύδια, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν αλοιφή σε ψωμί ή συνοδευτικό σε κρεατικά και ψάρια.
https://www.gastronomos.gr/syntagh/moychamara-muhammara-2/83597/
Εμβληματική συνταγή της συριακής κουζίνας, με καταγωγή από την πόλη Χαλέπι, όπου φτιάχνεται με τις ντόπιες καυτερές πιπεριές. Εδώ χρησιμοποιούμε πιπεριές Φλωρίνης και ρυθμίζουμε το πιπέρι καγιέν ανάλογα με το πόσο καυτερό θέλουμε το ντιπ.
Υλικά
Μερίδες: 4, ως ορεκτικό
· 200 γρ. πιπεριές Φλωρίνης από βάζο, στραγγισμένες και πολτοποιημένες στο μούλτι
· 100 γρ. καρύδια, τριμμένα σε σκόνη στο μούλτι + 50 γρ. καρύδια ολόκληρα, για το σερβίρισμα
· 50 γρ. φρυγανιά, τριμμένη
· 70 ml ελαιόλαδο + 30 ml για το σερβίρισμα
· 2 κουτ. σούπας μελάσα ροδιού*
· αλάτι, πιπέρι καγιέν κατά βούληση
Διαδικασία
* Είδος γλυκόξινου αρτύματος, δημοφιλές στη μεγάλη κουζίνα της Περσίας (τόπου καταγωγής της άγριας ροδιάς), από όπου έγινε γνωστό στη Μεσόγειο και σε όλο τον κόσμο. Το βρίσκουμε σε αρκετά παντοπωλεία, μπαχαράδικα και ντελικατέσεν σε διάφορες εκδοχές: πηχτό σαν μαρμελάδα (πάστα), πυκνόρρευστο σαν μελάσα (πωλείται και ως molasses ροδιού), πιο αραιό σαν πετιμέζι. Εδώ προτιμάμε τη μελάσα ροδιού.