Λαγωτό Τριπόλεως/Αρκαδίας

Υλικά 

1,5 κιλό περίπου σε μερίδες κουνέλι, χοιρινό ή μοσχάρι
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3-4 ντομάτες τριμμένες
ντοματοπελτέ (1-2 κ. σούπας)
1 κούπα μεγάλη του καφέ τριμμένο ψωμί
100 γρ καρυδόψιχα χοντροκοπανισμένη
5-6 σκελίδες σκόρδο ή περισσότερες αν σας αρέσει το σκόρδο (λιωμένες ή ψιλοκομμένες)
1 σφηνάκι ξύδι
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
Κανέλα 1-2 ξυλάκια
Μπαχάρι (τριμμένο ή 5-6 κόκκους)
Γαρύφαλλο τριμμένο 1 κ.γ. (προαιρετικά)
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Ζάχαρη 

Εκτέλεση

Σοτάρουμε σε ελαιόλαδο τις μερίδες κρέας (σκουπισμένο καλά με χαρτί κουζίνας) σε μία κατσαρόλα με μεγάλο πάτο, για 5-6 λεπτά από όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσει. Αφαιρούμε το κρέας από την κατσαρόλα. Στο ίδιο λάδι που σοτάραμε το κρέας, σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει, προσέχοντας να μην καεί.
Προσθέτουμε και τον ντοματοπελτέ να τσιγαριστεί μαζί με το κρεμμύδι. Μόλις ο πελτές βγάλει τα αρώματά του, ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες, λίγη ζάχαρη για να εξισορροπήσουμε το όξινο της ντομάτας και, αφού πάρει μία βράση, προσθέτουμε το κρέας που έχουμε τσιγαρίσει. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τα μπαχαρικά μας (κανέλα, μπαχάρι, γαρύφαλλο) και στο τέλος το κόκκινο κρασί.
Προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι να καλυφθεί το κρέας. Χαμηλώνουμε την φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το κρέας να σιγοβράσει έως ότου μαλακώσει καλά. Μόλις μαλακώσει το κρέας, ρίχνουμε την ψίχα του ψωμιού, την καρυδόψιχα, το λιωμένο σκόρδο και το ξύδι, ανακατεύουμε και αφήνουμε το φαγητό να βράσει περίπου 5-6 λεπτά. Μετά το αποσύρουμε από την φωτιά και το αφήνουμε για 10 λεπτά να ησυχάσει.
Σερβίρεται παραδοσιακά με πατάτες τηγανητές. Μπορείτε να το συνοδεύσετε και με πουρέ και οπωσδήποτε με κόκκινο κρασί!